کارگروه بحران تعاونی دانش بنیان انگاره فیزیک توس
فهرست مطالب: |
طبق آزمایش های دقیق انجام شده، هیدروژن پراکسید 0.5درصد درمدت 1 دقیقه 99.99 درصد ویروس کرونا و بسیاری از میکروب ها را نابود می کند. این درحالی است که برای انجام این کار با اتانول، به غلظت 62 تا 70درصد آن نیاز است. لازم به ذکر است حتی در صورت استفاده از الکل غیر فعال شدن برخی ویروس ها حدود 10دقیقه زمان می برد اما این ماده پیش از 10 دقیقه به بخار تبدیل شده و قادر نخواهد بود تا فرآیند ضدعفونی را به طور کامل انجام دهد. در نتیجه، استفاده ازهیدروژن پراکسید به لحاظ اقتصادی بصرفه تر و به لحاظ زمانی موثرتر و سریع تر است.
آب اکسیژنه از دیرباز یکی از ضدعفونی کننده های بسیار شناخته شده در مراکز بهداشتی و درمانی بوده به طوری که شهرت محلول های رقیق آن به کشندگی سریع انواع میکروب ها و باکتری ها و ویروس ها در عین ایمن و سازگار بودن با بدن بوده و از این جهت روز به روز کاربرد آن بیشتر می شود. به طوری که در مقاله ای که سازمان جهانی بهداشت جهت ضدعفونی کردن برای مقابله با کرونا ویروس منتشر کرده است از ترکیب آب اکسیژنه 0.5 درصد به عنوان یکی از محلول های ضدعفونی کننده یاد شده است.(ضمیمه شماره 2) حال به تازگی فرمولاسیون جدیدی از ترکیبات آب اکسیژنه تحت عنوان "Accelerated Hydrogen Peroxide " یا همان " آب اکسیژنه شتابدهی شده " ساخته شده که کاربرد گسترده ای در دنیا پیدا کرده است به طوری که در حال حاضر تمامی مراکز درمانی در کانادا و بسیاری از این مراکز در سراسر دنیا جهت ضدعفونی کردن سطوح مختلف تنها از این ترکیب استفاده می کنند. (ضمیمه شماره 3) از مهم ترین ویژگی های برجسته این محصول می توان به سرعت بالای ضد عفونی (حتی سریعتر از اتانول)(ضمیمه شماره4) فاقد بو بودن، نفوذ پذیری بالا، سازگاری با پوست دست (به طوری که مقادیر غلیظ تر این محلول حتی برای ضدعفونی دست نیز استفاده می شود) و عدم ایجاد خطر در صورت تماس با چشم یا حتی نوشیده شدن و سازگاری با محیط زیست می باشد. (ضمیمه شماره 3) به طوری که این ماده پس از تجزیه شدن به آب و اکسیژن تبدیل می شود و هیچ خطری برای محیط زیست ندارد. در شکل زیر می توانید به برخی از برتری های این محصول نسبت به آب اکیسژنه 0.5 درصد را مشاهده کنید.(منبع)
این محلول در Patent های گوگل ثبت شده است و به تایید EPA (سازمان محیط زیست امریکا) و همچنین FDA (سازمان غذا و دارو)(ضمیمه شماره 5) چه از نظر اثربخشی و چه از نظر ایمن بودن و سازگاری با بدن رسیده است.
این محصول بر مبنای فرمولاسیون پتنت ثبت شده Virox ساخته شده است. (ضمیمه شماره5) که یکی از ضدعفونی کننده های تایید شده سازمان محیط زیست امریکا جهت مقابله با کرونا ویروس می باشد. (ضمیمه شماره 6)
بر اساس مقاله ضمیمه شماره 5 محلول هیدروژن پراکسید 0.5 درصد نامبرده شده است. همچنین بر اساس پتنت ضمیمه شماره 7 جهت پایداری هیدروژن پراکسید (ماندگاری بالاتر) و در نتیجه بهبود عملکرد توصیه شده است که PH محلول با استفاده از اسید های فسفر حداقل تا 6 کاهش داده شود. به این منظور در محلول از مقدار ناچیزی فسفریک اسید استفاده شده است که علاوه بر برآورده کردن شرایط ذکر شده سازگاری زیادی با بدن دارد به طوری که این ماده گرید خوراکی داشته و به مقادیر بالا در نوشابه های گازدار یافت می شود. پس از تیتراسیون محلول بدست آمده در زیر نور آفتاب مشاهده شد که در غلظت آب اکسیژنه با دقت اندازه گیری 0.0001 واحد هیچ تغییری مشاهده نشده است.
در ادامه پتنت یاد شده متذکر شده که از یک سرفکتنت ترجیحا آنیونیک جهت شتاب دادن به آب اکسیژنه و افزایش نفوذ پذیری آن در محلول استفاده شود. از جمله محدوده های سرفکتنت های مجاز در مقاله به آلکیل های 8 الی 18 کربنه سولفات اشاره شده است که آلکیل انتخابی توسط ما نوع 12 کربنه آن یعنی سدیم لوریل سولفات می باشد. بازه انتخابی درصد این ماده چیزی بین 0.02 الی 5 درصد می باشد که بر اساس کار آزمایشگاهی صورت گرفته گروه فنی مقدار **** درصد انتخاب شده است.
در شرایط ذکر شده در بالا و در صورت حفاظت محلول از نور (مخصوصا نور مستقیم آفتاب) محلول ذکر شده می تواند در حدود 2 سال ماندگاری داشته باشد.(منبع)
در ابتدا با علم به این مساله که نور مستقیم آفتاب طول عمر محلول را کم می کند این محلول در بطری های تیره یا کدر جاذب نور عرضه می شود.
همچنین توصیه میکروب شناسان این است که با وجود این محصول یک ماده ضدعفونی کننده بوده و تمامی میکروب های موجود در خود را نابود خواهد کرد اما ترجیح این است که برای اطمینان کامل از عدم وجود حتی میکروب کشته شده در محلول از آب استریل شده استفاده شود.
به تازگی روش خاصی از ضدعفونی کردن با استفاده از نور ماورا بنفش در نشریه معتبر Nature به چاپ رسیده است که به جهت استریل کردن اتاق ها و میکروب های معلق استفاده می شود. (ضمیمه شماره 8)
بدین منظور قبل از ورودی آب به مخزن یک قسمت ضدعفونی کننده با اشعه فرابنفش تعبیه شده که قسمت اصلی آن از چند لامپ پرفشار جیوه استفاده شده است. نتایج طیف سنجی لامپ پرفشار جیوه نشان می دهد که قسمت عمده تابش نور این لامپ در محدوده فرابنفش و مناسب جهت ضدعفونی کردن به شیوه مطرح شده در مقاله فوق الذکر می باشد.
به جهت اندازه گیری مداوم غلظت آب اکسیژنه های تولید شده از فرآیند تیتراسیون آب اکسیژنه با پتاسیم پرمنگنات استفاده می شود. این واکنش برای تمامی مخزن های تولید شده انجام شده و پس از تایید آزمایشگاه بطری ها از محلول پر می شود.
همچنین به جهت مانیتور کردن نرخ تجزیه آب اکسیژنه در مرور زمان و در شرایط مختلف انواع نمونه های ممکن (با انواع و غلظت های مختلف اسید) در شرایط گوناگون (زیر نور مستقیم آفتاب، در اتاق و نورغیر مستقیم و در تاریکی و همچنین در دماهای مختلف از جمله دمای یخچال دمای اتاق و حمام آب جوش) در حال آزمایش می باشند
آزمایش تیتراسیون آب اکسیژنه با پتاسیم پرمنگات به شرح زیر است:
معادله واکنش آب اکسیژنه با پتاسیم پرمنگنات به صورت زیر می باشد:
3H2O2+2KmnO4à3O2+2MnO2+2KoH+2H2O
از آنجایی که Mno2 که از فرآورده های واکنش است و خود موجب تجزیه آب اکسیژنه می شود می بایست با یک اسید قوی مانند اسید سولفوریک Mno2 های موجود را از بین برده تا واکنش تیتراسیون تنها بین اب اکسیژنه و پتاسیم پرمنگنات انجام شود.
در نهایت واکنش صورت گرفته در حضور سولفوریک اسید به صورت زیر می باشد:
2KmnO4+3H2SO4+5H2O2àK2SO4+2MnSO4+8H2O+5O2
بنابراین طبق واکنش بالا هر 5 مول آب اکسیژنه با 2 مول پتاسیم پرمنگنات تیتر شده و پس از آن اضافه کردن حتی یک قطره پتاسیم پرمنگنات تمام آب را رنگی می کند. از آنجایی که هرچه غلظت محلول رقیق تر باشد راندمان واکنش بالاتر است برای تهیه محلول پتاسیم پرمنگنات 18.6 گرم از آن را در 2981.4 گرم آب حل کرده تا مجموع آنها 3 کیلوگرم شود. سپس محلول آب اکسیژنه مورد آزمایش (نیم درصد) را تا حدود یک پنجم رقیق کرده و در حدود 1 گرم سولفوریک اسید به آن اضافه می کنیم. اکنون با روشن کردن استیرر و قراردادن آن روی ترازوی آزمایشگاهی و اضافه کردن قطره قطره محلول پتاسیم پرمنگنات لحظه ای را که محلول شروع به رنگی شدن می کند را ثبت کرده و وزن محلول پتاسیم پرمنگان اضافه شده را بدست می آوریم. اگر این عدد برابر با 30.01 گرم باشد یعنی دقیقا محلول آب اکسیژنه نیم درصد بوده و اعداد بالاتر یا پایینتر از این عدد به صورت خطی غلظت محلول را مشخص خواهند کرد.
کارشناس در حال انجام تیتراسیون
محلول ضدعفونی تولید شده توسط این شرکت، به طور متناوب در حال گذراندن مراحل آزمایش کیفی است و به واسطه ی همین کیفیت، مقتخر به دریافت جایزه و تقدیرنامه از ستاد کل نیروهای مسلح شده است. همچنین با مراجعه به ضمیمه ی 1 میتوانید گزارش دیگر تست های انجام شده بر روی محلول را مشاهده کنید.
پاسخ: بله. محلول هیدرژن پاکسید 0.5درصد را میتوان به مقدار کم روی پوشاک اسپری کرد و آنها را ضدعفونی کرد.(محلول های با درصد های بیشتر از 0.5 درصد برای اسپری روی لباس توصیه نمی شود.)
پاسخ: این محلول خطری برای پوست ندارد اما از آنجا که وجود حساسیت در برخی افراد طبیعی است در صورت مشاهده حساسیت برای پوست از مصرف آن روی دست خودداری کنید.
این امکان وجود دارد که شما از محلول پراکسید هیدروژن برای پوستتان استفاده کنید و تغییری را در پوست خود احساس نکنید ضمن اینکه توسط سازمان بهداشت جهانی هم برای ضد عفونی کردن دست پیشنهاد می شود. (به بخش منابع مراجعه کنید) اما برای پوست های خشک یا حساس مصرف آن بدون چرب کننده یا گلیسیرین توصیه نمی شود.
پاسخ: بله. طبق مقاله ی منتشر شده توسط سایت سازمان بهداشت جهانی هیدروژن پراکسید 0.5 ویروس کرونا را زیر یک دقیقه از بین می برد.
پاسخ: بله؛ هیدروژن پراکسید 0.5درصد علاوه بر ضد عفونی اکردن میوه و سبزیجات باعث ماندگاری بیشتر و بهتر سبزیجات شما میشود،برای این کار کافی ست میوه و سبزیجات خود را از گل و لای پاک کنید و سپس آنها را درون محلول غوطه ور کنید. درصورتی که محلول را بدون رقیق کردن استفاده می کنید پس از 1 تا 2 دقیقه می تونید سبزی و میوه را از آن خارج کنید و اگر محلول را رقیق کردید بین 20 تا 30 دقیقه میوه و سبزی را درون آن نگهدارید تا از تاثیر آن مطمئن شوید. (حداکثر تا دو برابر مقدار محلول آب برای رقیق کردن استفاده کنید)
پاسخ: بله؛ هیدرژن پراکسید 0.5 درصد هرگونه میکروارگانیسمی را از بین می برد. می توانید با ریختن مقداری خاک در محلول واکنش آن را مشاهده کنید. همچنین ریختن مقدار کمی در سطل های زباله می تواند بوی بد پس آب های زباله را نیز که ناشی از میکروارگانیسم هاست از بین ببرد.
پاسخ: خیر؛ در صورتی که به صورت غیر عم خورده شد به روی آن مقدار حداقل 4 برابر آن آب بنوشید تا عوارض سویی برای دستگاه هاضمه نداشته باشد. (اثرات خوردن آن مانند خوردن خمیر دندان است.)
پاسخ: این محلول بدون بو و رنگ است.
پاسخ: خیر؛ وایتکس و محلول های کلر دار برای سلامتی بسیار مضر هستند چرا قرار گرفتن در معرض آنها حتی برای مدت کوتاه هم خطر آفرین است و مشکلات تنفسی ایجاد میکنند اما هیدروژن پراکسید هیچگونه عوارض تنفسی و بیماری زایی برای انسان و حیوانات ندارد و شما با خیال راحت میتوانید از آن در داخل منزل برای ضد عفونی سطوح استفاده کنید.
پاسخ: خیر؛ این محلول خاصیت اشتعال زایی ندارد و برای داخل اتومبیل علاوه بر اینکه خطر جانی ندارد هیچگونه آسیبی به روکش ها و چرم هم وارد نمی کند. برای ضد عفونی کردن داخل اتومبیل آن را روی سطوح اسپری کنید و بعد از یک دقیقه با دستمال کاغذی خشک کنید(دستمال کاغذی به جای دستمال پارچه ای توصیه میشود زیرا از امنیت بهداشتی بیشتری برخوردار خواهید بود)
پاسخ: محلول ضدعفونی کننده هیدروژن پراکسید باید در دمای زیر 20 درجه و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری شود.
پاسخ: اگر در شرایط ایده آل (دمای زیر 20درجه و دور از نور مستقیم خورشید) نگهداری شود تا یک و نیم سال قابل نگهداری است. چنانچه مقابل نور مستقیم آفتاب قرار بگیرد دو الی سه هفته قابل نگهداری است.
پیشنهاد ما برای استفاده بهینه از محلول به این صورت است که مقداری از محلول را که مورد نیاز است را به ظرف کوچکتری منتقل کرده و مابقی محلول را در دمای خنک و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری نمایید.
پاسخ: بله؛ طریقه ضد عفونی سطوح اکترونیکی به این صورت است که پنبه ای را آغشته به محلول کرده و سطح خارجی را ضد عفونی کنید، توجه داشته باشید که اسپری مستقیم روی سطوحی که ضد آب (water proof) نیستند در کل توصیه نمی شود.
پاسخ: خیر؛ محلول شما حاوی مقدار بسیار زیادی مولکول اکسیژن است که مقدار کمی از آنها به صورت حباب آزاد میشود که این مقدار طبیعی است. (کل اکسیژن موجود در در صورتی که آزاد شود حدود 6 لیتر فضا اشغال می کند.)
پاسخ: خیر؛ این محلول طبق دستور العمل سازمان جهانی بهداشت و در غلظت 5/0 درصد تهیه شده است و نیازی به رقیق سازی ندارد چرا که در صورت رقیق کردن خاصیت ضد عفونی کننده گی آن کم تر می شود.
پاسخ: این درصد توسط سازمان بهداشت جهانی برای از بین بردن ویروس کرونا و توسط سارمان محیط زیست آمریکا برای تماس با پوست انسان و حیوانات بی ضرر تعیین شده است درصد های بیشتر مناسب برای تماس مستقیم با پوست انسان نیست.
پاسخ: خیر به هیچ عنوان از سرکه در ساخت محلول استفاده نشده است به این منظور میتوانید محلول را بو کنید و ببینید که کاملا بدون بو است. واکنش موادی که روی سطوح و یا پوست شما وجود دارند با هیدروژن پراکسید ممکن است تولید اسید استیک کند و به همین دلیل گاهی ممکن است بوی سرکه به مشامتان بخورد.
به طور کلی محلول آب کسیژنه یک محلول بدون هر گونه رنگ و بو می باشد و از لحاظ بصری تفاوت چندانی با آب ندارد. محلول های ضدعفونی موجود در بازار را به جهت تفکیک با آب و جذابیت تجاری با رنگ خوراکی مخلوط می شوند که ما به جهت حفظ اصالت محصول هیچگونه رنگ دهنده و عطر اضافی به محصول اضافه نمیکنیم.
جهت سفارش محلول ضدعفونیکننده قوی با ما در ارتباط باشید:
05138800004 - 09916426962
تلگرام: @engarium360_admin
مطالب بیشتر، تخفیفات و آموزش های استفاده از این ماده ی ضد عفونی کننده در:
@Anti_Covid19_Mashhad